Köksal Genç, tarımda yeni bir alternatif ürün için kolları sıvadı
Samsun’un Bafra ilçesinde uzun yıllardır iletişim ve esnaflık sektöründe faaliyet gösteren Genç Video İletişim kurucularından Köksal Genç, son yıllarda doğal ve yöresel gıda üretimine yönelerek dikkat çekici bir girişime imza atıyor.

üretimine yönelerek dikkat çekici bir girişime imza atıyor.
Bal, pekmez, reçel, sirke ve kurutulmuş meyve gibi birçok doğal ürünü üreten ve pazarlayan Köksal Genç, 2023 yılında ailesine ait köy arazisinde deneme amaçlı Güz üzümü (Güz yemişi) fidanları dikti. Fidanların meyve vermesiyle birlikte bu yıl üretimden olumlu sonuçlar elde eden Genç, 2025 yılı itibarıyla Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle ticari üretime geçmeye hazırlanıyor.
Köksal Genç, Tarım Tivi ve Bereket Haber imtiyaz sahibi Vural Yeşilyurt’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İlçemiz ve köylerimiz ılıman bir iklime sahip. Bizim bulunduğumuz köyde ürün deseninde fındık ön planda olsa da, mikro iklim özelliği sayesinde farklı ürünlerin yetiştirilmesi mümkün. Sosyal medya ve üniversite iş birliğiyle alternatif ürün araştırmalarımı sürdürüyorum. Avrupa ülkelerinde pazar payı yüksek bir ürün olan Güz üzümünü deneme amaçlı birkaç dönüm ektim ve sonuç oldukça olumlu oldu. Pazarlama konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. İnşallah bu yeni ürünü artık Bafra’mızın çeşitli köylerinde de yetiştirmeye başlayacağız.”
Güz Üzümü Nedir?

Güz üzümü (ya da Güz yemişi), kışın yaprağını döken çok yıllık çalı formunda bir bitkidir ve iğdegiller (Elaeagnaceae) familyasına aittir. Anavatanı Çin, Pakistan, Hindistan, Japonya ve Kore olan bu bitki, besin değeri açısından oldukça zengindir.
Meyvesi, domatese oranla 18 kat daha fazla likopen içerir. Likopen, kansere karşı koruyucu etkisiyle bilinen güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğiyle Güz üzümü, sağlık açısından da yüksek katma değer sunan bir tarım ürünüdür.
Bölgeye Yeni Bir Umut
Bafra’da Güz üzümü yetiştiriciliğinin başlaması, bölge tarımında ürün çeşitliliğini artırması ve yerel üreticiye yeni gelir kaynakları sunması bakımından önemli bir adım olarak görülüyor. Köksal Genç’in öncülüğünde başlayan bu girişimin, önümüzdeki yıllarda Bafra ve çevre köylerde yaygınlaşması hedefleniyor.







