KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE BAŞLATILDI
SAMSUN-Bafra’da Kahverengi Kokarcanın yaşayışı, çoğalması, zararları ve mücadelesi hakkında Bafra İlçe Tarım Müdürlüğünde düzenlenen toplantıyla anlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının “Kahverengi Kokarca “ ile mücadelede saha organizasyonunun sağlanması ve etkin mücadele yapılması için oluşturduğu “ Eylem Planı “ ile ilgili paydaşları bilgilendirmek amacı ile Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya İlçe Kaymakamı Dr. Mustafa ALTINPINAR, Bafra Belediyesi Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Tahıl Üreticileri Birliği, Orman İşletme Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Fındık Yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı kırsal mahalle muhtarları katıldı.
İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ümit ERDEM'in sunumu Toplantıya katılanlarca ilgiyle izlenmesinin ardından Kahverengi Kokarca ıle iligili Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr.Aytaç AKIN da kahverengi kokarca zararlısına karşı kış mücadelesinde kullanılacak olan biyosidal ürünler hakkında bilgiler verdi.
Daha söz alan Bafra Kaymakamı Dr. Mustafa ALTINPINAR, ilk olarak 2017 yılında Artvin ilinde görülen Kahverengi Kokarcanın hızla yayılarak birkaç il haricinde tüm Karadeniz Bölgesine yayıldığını söyledi. Altınpınar sözlerini şöyle sürdürdü, Fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelerde de ekonomik zararlara yol açtığı, ilimizde de 2024 yılında özellikle fındık ürününde Terme ,Çarşamba, Salıpazarı, Tekkeköy ilçelerinde büyük kayıplara neden olduğunu, Bafra İlçemizde de 2025 yılında kokarca zararlısının ekonomik kayıplara neden olabileceğine dikkat çekerek , İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sekretaryasında çalışma gruplarının birlikte hareket ederek Kahverengi Kokarca zararlısının popülasyonunun ;ekonomik zarar düzeyine ulaşmadan , doğaya ve çevreye zarar vermeden yapılacak ,mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele uygulamaları ile kontrol atına alınmasının hedeflendiğini belirtti.
Konuşmaların ardından çalışma grubu içinde yer alan Kamu Kuruluşlarının ve Sivil Toplum Örgütleri ile Muhtarların görev tanımları yapıldı.
KAHVERENGİ KOKARCA ve ÖZELLİKLERİ :
Kahverengi kokarca Fındık ürünü başta olmak üzere mısır,kivi,elma,armut,biber ,domates v.b birçok sebze ve meyvelerde ekonomik zarara yol açmaktadır. Sıcaklığın yaklaşık 18 dereceye ulaştığı Nisan ayı başlarında hareketlenmeye başlayan kokarca meyve ve sebzelere yönelerek zarar yapmaktadır. Yılda genelde 1döl verebilmekte ve 1 dişi tek seferde ortalama 250 yumurta bırakmaktadır. Dolayısı ile bu zararlı popülasyonu hızlı bir şekilde artmaktadır. Kış döneminden çıkan bir dişi kokarcanın yumurtlamaya başlaması ile 2 yıl sonunda kokarca sayısı en az 6.000 sayısına ulaşmaktadır. Sıcaklıkların 18 derecenin altına düşmeye başladığı sonbahar aylarında Kahverengi kokarcalar kışlamak için nemli ve daha sıcak olan evlere ,
depolara, ahır,samanlıkv.b tarımsal yapılara ,ağaç kovuklarına yönelmektedirler. Kış döneminde hareket kabiliyetleri kaybolan kokarcalarla bu dönemde mücadeleye başlamak popülasyonun baskı altında tutulması için çok önemlidir. Kış döneminde gerek kırsal mahallelerde gerekse şehir merkezlerinde bulunan mahallelerdeki yapılar kontrol edilerek görülen kokarcalar mekanik olarak toplanmalı ve imha edilmelidir. Yoğunluk durumuna göre ise binalarda kokarcanın kışladığı bölümler çevre ,insan ve diğer hayvanlara karşı olumsuz etkisi olmayan biyosidal ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Kahverengi Kokarca zararlısını gören veya kokarca zararlısı olduğu düşünülen böcekleri gören üreticilerimizve şehir merkezinde yaşayan vatandaşlarımızın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ihbarda bulunması mücadelenin etkinliğinin artmasına katkıda bulunacaktır.
İlkbaharda canlı olarak harekete başlayan 1 dişi kokarcanın 2 ci yıl sonunda en az 6.000 adede ulaştığı asla unutulmamalı ve Mücadele top yekûn ve aralıksız olarak devam etmelidir.