Dünyada 90 Ülke Şeker İhtiyacını Şeker Kamışından Karşılıyor

Şeker kamışının 37 farklı türü bulunuyor. Dünyada 23.8 milyon hektar alanda şeker kamışı üretimi yapılıyor. Dünyada 90 ülkede yetiştirilen şeker kamışı en fazla Brezilya’da üretiliyor.

Yayın: 29 Ağustos 2021 - Pazar - Güncelleme: 29.08.2021 11:52:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Diğer en fazla üretim yapılan ülkeler Hindistan, Çin, Tayland, Pakistan ve Meksika’dır.  Brezilya şeker kamışından en fazla etanol üreten ülke konumundadır.  Dünyada tropik ve subtropik bölgelerde yetiştirilir.  Şeker kamışından şekerin dışında Falernum (bir çeşit içecek), melas, rom (alkollü içki), Cachaça (bir çeşit likör) yapılmaktadır.  Saplardan şekerin çıkarıldıktan sonra arta kalan posa fabrikaların çalışması için enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Orijini Doğu Hindistan ve Yeni Gine bölgeleri olduğu ileri sürülmektedir.  Kültür formları, yabani formların mutasyona uğramasıyla türemiştir. Şeker üretiminin ana kaynaklarından biridir.  Birim alandan kaldırılan şeker miktarı şeker pancarından daha yüksektir.

Şeker üretiminin kaynağını oluşturur.  Bagas yakacak maddesi olarakn değerlendirilir. (Fabrikaya sevk edilen işlenebilir kamış, fabrikada işlendikten ve içindeki şekerli usarenin büyük bir kısmı alındıktan sonra çok ince birimlere parçalanmış bir artık olarak fabrika dışına atılır. Şeker kamışının bu fabrika artığına bagas adı verilir.)  Bagas tarımda ağır toprakların fiziksel özelliklerini iyileştirmek amacı ile de kullanılmaktadır.  Bagas 50’den fazla selüloz taşıması nedeni ile kağıt sanayinin önemli bir hammaddesidir.

Melas alkol sanayi için hammadde olarak kullanılır Şekerkamışı fabrikasyonunun ikinci yan ürününe melas denir. Hayvan beslemede ve gübre yapımında kullanılır.

Ülkemizde de bazı bölgelerde yetiştirilen şeker kamışından pekmez yapılmaktadır.

Alıntıdır: Prof. Dr. Necmi İşler M.K. Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.