Nazmi Gündüz, “Organize Tohum bölgeleri kurulmalı”
Hükümetin ithalatçı politikalarının tarım sektörünü giderek küçülttüğünü belirten SFT Tarım Yönetim Kurulu Başkan Nazmi Gündüz, tarım sektörüne yeni bir vizyon kazandıracak olan önerilerde bulundu. Gündüz, tohum üretimindeki arazi ihtiyacı için Organize Tohum Üretim bölgeleri kurulması gerektiğini vurguladı.
SFT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Gündüz , tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konusunda hazırladığı raporda önemli noktalara değindi. Gündüz, “Son yıllarda dünyada önemi giderek artan tarım sektörü, maalesef ülkemizde hak ettiği değeri ve desteği görmüyor. Özellikle hükümetin ithalatçı politikaları sektörü giderek daraltıyor” dedi.
ACİL ÖNLEMLER ALINMALI
Türkiye’nin gelecek 30-35 yıl içerisinde nüfusunun 130 milyona çıkacağı düşünüldüğünde, bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydeden Gündüz, özelikle tohum, sera, sulama ve pazarlama konularında sektör paydaşları ve siyasetçilere öneriler sundu.
SFT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Gündüz önerilerini şöyle sıraladı
TOHUM KONUSUNDA ÖNERİLER
*Tohum üretimindeki arazi ihtiyacı için, Organize Tohum Üretim bölgeleri kurulmalı
*Özel sektör – Üniversite –Araştırma Kuruluşları arasında işbirliğİ oluşturulmalı. Burada ıslah alt yapısı belli bir seviyeye getirilerek çıkan sonuçlar tohum üreten ıslahçı firmalarla paylaşılmalı.
*Tohum üretiminde işçi maliyetleri çok yüksek. Bu maliyetlerin azaltılması için makineleşmeye destek verilmeli
*Tohum üreten firmaları güçlendirmek destek paketleri açıklanmalı
*Çevre ülkeler ile işbirliği yapılmalı
SERACILIK KONUSUNDA ÖNERİLER
*Seracılık kesinlikle, sebze ve çiçek gibi ürün desenlerine ayrılmalıdır. Ürüne Uygun Sera Modeline izin verilerek üretim desteklenmeli ve üretim 12 aya çıkarılmalı
*Seracılık faaliyetleri ısıtma maliyetinin az olduğu (örneğin, termal suyu olan) illere götürülmelidir
SU SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
*Yaşamaya başladığımız ve gelecekte çok daha kötü bir biçimde yaşayacağımız su sorununu aşmak için, petrol ve doğalgazı olan ülkelerin izlediği yolu izlemeliyiz. Bunun için de, suyumuzu boşu boşuna akıtmak yerine, barajlara ve göllere pompalamak doğru bir yoldur. Böylece, yeni su ( açık veya kapalı) biriktirme alanları yaratarak, buradan kullanılacağı bölgelere dağıtmak mümkün olacaktır.
*Beklenen kuraklık gelmeden önce, üniversitelerin araştırma kuruluşlarının ve özel sektörün kuraklığa dayanıklı (az su isteyen) çeşitler geliştirmesi için ciddi destek verilmelidir. Bunların yapılabilmesi için Tarım bakanlığı öncülüğünde kanunlarda çok ciddi yapısal değişiklikler yapılmalıdır. Tabi ki bunların kontrol ve denetiminin tarafsız bir kurul tarafından yapılması gerekir.
PAKETLEME SORUNU VE HALLERİN DURUMU
*Hallere gelen ürünlerin bozulmamasını sağlamak için, kapalı hal sistemine geçilmelidir. Önümüzdeki yıllarda sıcaklığın 2-6 derece artacağı tahmin ediliyor. Büyükşehir belediyeleri, şehirlerindeki paketleme alt yapılarına destek vererek sıcaklıkla ilgili yaşanacak sorunları engelleyebilirler.
*Tarım ürünlerimizi sanayi ürününe dönüştürerek katma değerini 3-4 kat arttırmak ve raf ömrünü birkaç yıla uzatmak zorundayız. İhracat ve iç tüketim için;
a. Haldeki artık sebze meyvelerin bir noktada toplanıp değerlendirilmesi
b. Kırık kasaların değerlendirilmesi
c. Halin çevresine andız ağacı dikimi
d. Her hafta sonu halin yıkanması
e. Her dükkanın önüne çöp bidonu konularak temiz tutulması gerekmektedir.
*Üreticilerin ürettiği malı, direkt tüketiciye satmasının yolu yapılmalıdır. Bunun için kooperatifler kurulmalı ve desteklenmelidir. Kooperatifler bünyesinde, üreticide paketleme soğuk hava tesisleri kurulmalıdır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için kurulacak 500-600 kişilik (Çiftçi) kooperatifler uygundur.
Çiftçimizi daha çok üretime teşvik etmek için şöyle bir sistem uygulanabilir; üretici ürettiği ürünü sattığı anda, Faturasını veya belgesini destek verilecek kuruma götürmeli. O ürüne verilen prim üzerinden kg veya bedeli üzerinden destekleme parasını, devlet kurumlarından nakit olarak almalıdır. Bu sistemi gören çiftçi sonraki yıl üretimini iki katına çıkartır. Devlet de vergisini ve istatistiki bilgilerini çok doğru şekilde elde eder.