Pompalar yer değişti
Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak Sulama Birliği 2021 yılı Sulama sezonuna tam kadro hiç hız kesmeden hazırlıklarını sürdürüyor.

Amacımız sorunsuz bir sulama sezonu yaşamak
Bafra Kızılırmak Sol sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Bekir Kaya yaptığı açıklamada; “ 2020 yılı sulama sezonunu 10. Ayın 15’i itibariyle tamamlamıştık.100 bin dönümü aşan bir sulama alnımız var. Sorumluluk alnımızın 78’sini ise çeltik ekimi teşkil ediyor.
Bizim her yıl yaptığımız rutin çalışmalarımız çerçevesinde Kanal ve Kanalet bakım ve onarımlarının yanı sıra bu çalışmalarımıza ek bazı su pompalarımızı mevcut yerlerinden alarak ırmak yatağına yerleştirdik. Bu 50 ‘lik pompamızın ırmak yatağından çektiği suyu üreticilerimizin tarlalarına ulaştırılması için yeniden yaklaşık 300 metre 800 lük kanalet inşa ettik. Her zaman olduğu gibi sorunsuz bir sulama sezonu geçirmek” dedi.
Bafra ovasına Mayıs ayının ilk haftasında su salınması planlanıyor.
Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne bağlı Bafra proje müdürlüğü, Bafra Altınkaya ve Kızılırmak Sulama Birliklerinin Bafra ovasında 2019 yılında başlattıkları, damla sulama yöntemiyle çeltik üretiminde bugün gelinen noktada ise yaklaşık 3 bin dekar alanda çeltik üretimi gerçekleştirildi. Dalga dalga büyüyen bu yönteme çevre il ve ilçelerden de büyük talepler geliyor.
Çeltik üreticisi bu yöntem ile çeltik üretiminde başta 80 varan su tasarrufuyla birlikte is diğer girdiler de ise yarı yarıya düşüş sağlanırken aynı tarladan ikinci ürün alma fırsatı da yakalıyor.
Tarım bakanlığı damla sulama yöntemiyle çeltik ekimi yapan çiftçilere ise 75 hibe çeltik tohumu veriyor. Devlet bankaları ise damla sulama sistemlerine 5 yıl faizsiz kredi imkanı tanıyor.