Çeltik ürününde turfanda dönemi
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, Samsun’un Bafra Ovasında 2018 yılında başlattığı, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi araştırma çalışmaları sonucu çeltik üretiminde turfanda dönemini de başlatmış oldu.

Bafra ovasında 2019 yılında ilk defa damla sulama yöntemiyle 270 dekar alanda çeltik ekimi gerçekleşmişti. Tarım ve Orman bakanlığının üreticiye 75 hibe sertifikalı çeltik tohumu dağıtmasıyla birlikte 2021 yılında ise bu rakam 2 binli rakamlarla ifade edilmeye başladı.
Türbe mahallesinde düzenlenen tarla gününe AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Semiz, MHP Bafra İlçe Başkanı Barbaros Turna, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Selçuk Gül, Altınkaya Sulama Müdürü Serkan Temizel, Kızılırmak Sulama Müdürü Bekir Kaya Köy TV Program yapımcısı Vural Yeşilyurt, Parti Yönetim Kurulu üyeleri, Oda Başkanları Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda üreticiler katıldı.
BAŞKAN KILIÇ “ ÇİFTÇİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Tarla Günü programı kapsamında Bafra’nın Türbe Mahallesindeki çeltik hasat etkinliğine katlan Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ülkenin en önemli ovalarından biri olan Bafra’da tarım ve hayvancılık adına hayata geçirilen her türlü projenin öncüsü ve destekçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.
“En büyük avantajımız üretken ve çalışan çiftçimiz”
Konuyla ilgili olarak düşüncelerini ifade eden Başkan Kılıç, ilçede yaklaşık 50 yıldır çeltik üretimin yapıldığını hatırlatarak, “43 mahallemizde 2 bin 247 çiftçimiz, 112 bin 105 dekar alanda çeltik yetiştiriciliği yapmakta, Türkiye’de üretilen çeltiğin yaklaşık yüzde 10’luk kısmı Bafra ilçemizde üretilmekte ve yılda ortalama 100 bin ton çeltik elde etmekte. Öte yandan İlçemizde yaklaşık 500 bin ton yazlık ve kışlık sebze üretiliyor. Ülkemizin en fazla manda sayısına sahip yerleşim yeriyiz. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere birçok avantaja sahibiz. Bir avantajımız da çalışkan ve üretken çiftçilerimiz.” dedi.
“Karadeniz Bölgesinde en fazla desteklenme ödemesini Bafra alıyor”
Hükümetimizin tarım ve hayvancılık üzerinde geliştirdiği programların ve paralelinde hayata geçirdiği projelerin bölgeyi ilgilendiren her aşamasında olacaklarını belirten Başkan Kılıç, “Karadeniz bölgesinde en fazla destekleme ödemesi yapılan Bafra’mızda, insana, toprağa, çevreye saygılı, üretici ve tüketicinin haklarını koruyan; sağlıklı ve sürdürülebilir üretimi esas alan; veriye ve bilime dayalı; yüksek katma değer üreten bir tarımsal üretim yaklaşımını benimsiyoruz.” dedi.
“Ülkemizi ve dış pazarları besleyebilecek verimli topraklara sahibiz”
Önümüzdeki süreçte tarım ve hayvancılıkta daha da güzel çalışmalar yapılacağına inancının tam olduğunu belirten Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, “Dünya nüfusundaki artış trendi dikkate alındığında, yeterli miktarda gıda üretebilen olan ülkeler geleceğe güvenli bakabileceklerdir. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan ve Karadeniz Bölgesi’nin en büyük tarımsal alan varlığını oluşturan Bafra Ovası, ülkemizi ve dış pazarları besleyebilecek verimli topraklara sahiptir. Ürünlerin pazarlama süreçlerinin iyileştirilmesi, ihracat miktarının artırılması ve böylelikle üreticilerin daha fazla gelir elde edebilmeleri için geliştirilmesi noktasında atılan her projenin içerinde olmaya devam edeceğiz” dedi.